Возач моторних возила

l

ОПИС ПОСЛОВА

  • Возач моторних возила управља теретним возилом или аутобусом по реду вожње или по основу закљученог уговора,
  • Управља возилом поштујући саобраћајне прописе,
  • Возач преузима возило са саобраћајном документацијом и опремом,
  • Пре кретања на пут дужан је да изврши преглед возила (визуелна провера и провера исправности возила и уређаја). Припрема тј. преузима превозне, царинске и саобраћајне документације.Проверава стање и количину преузетог терета, као и пријем, предавање робе и царињење,
  • Испуњава путне налоге,
  • Стара се о одржавању возила,
  • Дужан је да у случају квара утврди квар и уколико може отклони га, или обавести надлежне,
  • Води евиденцију о вожњи возила (о раду, опреми у возилу, оправкама, утрошеним ауто сатима),
  • Стара се о безбедности путника или робе које превози возилом,
  • Обавља превоз оштећених возила и доставља резервне делове на терен

РАДНИ УСЛОВИ

Према прописима професионални возач не сме возити дуже од 8 сати дневно, при чему мора имати одмор од најмање 30 минута, после 5 сати вожње. Међутим понекад на путу он проводи и више дана, често недељом и празницима што отежава друштвени и породични живот. У самом послу и распореду времена рада врло је самосталан. Занимање возача је ризично, због сталне изложености опасностима од саобраћајних незгода. Изложеност статичком напору приликом дугог седења у кабини, буци и вибрацијама додатно отежавају послове возача.

ПОЖЕЉНЕ ОСОБИНЕ

Занимање возача примерено је особама које су психофизички здраве, и добро виде (потребан је посебан лекарски преглед приликом уписа у школу и полагања возачког испита). То је добар посао за оне који воле путовања и самосталност у раду, а не смета им непогодно радно време и дуже одсуствовање од куће.

ОСПОСОБЉАВАЊЕ И ЗАПОШЉАВАЊЕ

За запослење, возачи морају завршити трогодишњу школу, образовни профил – возач моторних возила. У току школовања стиче се дозвола за возаче „Б“, и „Ц“ категорије. Након завршене средње школе могу да се ванредно доквалификују за четворогодишњу школу, као и да наставе школовање на некој од виших школа.

Могу се запослити у свим предузећима која се баве превозом робе и путника, али могу отворити и сопствено транспортно предузеће (ауто превозник). Са 23 године могу полагати специјализацију за возача – инструктора, радити у обуци возача као инструктор вожње или отворити своју ауто школу.

ОБАВЕШТЕЊА

УПИС НА ВАНРЕДНО ШКОЛОВАЊЕ ОБАВЉАЋЕ СЕ ОД 23.09. ДО 30.09.2020. ГОД. РАДНИМ ДАНИМА ОД 10 ДО 14 ЧАСОВА.


ПРИЈАВА ИСПИТА ЗА ОКТОБАРСКИ РОК – КЛИКНИ ОВДЕ


У складу са новонасталом епидемиолошком ситуацијом и предстојећим годишњим одмором, служба за ванредно школовање ће обављати рад искључиво електронским путем. Сви који су завршили матуру у јунском року треба да пошаљу адресу на коју ће им бити у наредном периоду послата документа препорученом поштом, адресу искључиво слати на маил: dokumentapinki@gmail.com и овај имејл искључиво користити за слање адресе, не постављати никаква питања на њему. Такође, све пријаве испита, матурских, завршних и специјалистичких испита за августовски рок обавити до 31. јула, након тога неће бити могућа накнадна пријава!!! Више детаља у вези са пријавом испита погледајте на следећој страни КЛИКНИ ОВДЕ.

Shares
Share This