САОБРАЋАЈНА ШКОЛА „ПИНКИ” НОВИ САД

Саопштење Заједнице саобраћајних школа

Датум објаве: 20/03/2020

Поштоване колеге,

Обраћамо Вам се овим путем услед новонастале ситуације због увођења ванредног стања у Републици Србији и затварања школа. Многи од Вас су се јављали и постављали питања у вези са разним стварима које се тичу реализације наставе у наредном периоду на нови начин (online), а пре свега обуке вожње за ученике и слично.

Овом приликом желимо да дамо одговоре на поједина питања која су постављена, а до којих смо дошли од надлежних органа, укажемо на неке ствари, дамо одређене препоруке, али и да се договоримо о даљем начину комуникације јер желимо да Заједница саобраћајних школа РС буде сервис школама, а пре свега наставницима саобраћајне групе предмета.

У том смислу, убудуће Вам се нећемо обраћати на овај начин – мејлом, већ ћемо искористити сајт Заједнице да качимо све битне новости и да дајемо одговоре на питања која будете постављали. Ја ћу овај мејл проследити свим школама, али и свим колегама чије мејл адресе имамо, а Вас молим да проследите ово обавештење свима у Вашим стручним већима и да редовно пратите сајт Заједнице https://zss.edu.rs/ (бар што се тиче саобраћаја).

Дакле, кренимо редом:

1. На сајту Заједнице отворена је картица „Наставни материјали“ (https://zss.edu.rs/index.php/nastavni-materijali), где можете да преузимате све наставне материјале који су ту постављени. Тренутно су постављени само наши тестови у пдф-у за полагање теоријског дела испита возачког испита, али трудићемо се да у наредном периоду поставимо што више материјала и да помогнемо једни другима. Идеја је да свако од нас ко има материјал који већ користи у раду у виду презентације, приручника, скрипти, тестова, клипова, или чега год значајног се сетимо, подели са колегама широм Србије, тако што ће послати то на мејл адресу saobracajne.skole@gmail.com. Након тога ће Милан Иветић окачити то на горенаведеном линку. Можете слати припремљене фајлове које имате, али можете слати и линкове где се ти фајлови налазе, уколико су веће постављени и доступни (нпр. већ су на сајту Ваше школе и слично), затим као препоруку где се нешто налази што може да се искористи (клип са youtube-a, неки добар начин на који може да се реализује неки вид online наставе, неко упутство и слично). Не сумњам да ћемо показати солидарност и окачити пуно материјала, који ће нам и касније када ово све прође, користити.
Дакле, са горенаведеног линка на сајту се само скида материјал који је ту постављен, не може да се поставља, док се поставља тако што се шаље на мејл адресу saobracajne.skole@gmail.com.

2. XXVII Републичко такмичење саобраћајних школа Србије је отказано због увођења ванредног стања услед Корона вируса, о чему већ стоји обавештење и на сајту Средње стручне школе из Ниша као домаћина такмичења и на сајту Заједнице.

3. Такође, отказали смо скуп-трибину која је планирана за крај маја месеца и која је имала за тему начин реализације Завршног и Матурског испита за образовне профиле ВМВ и ТДС који иду по новим Плановима наставе и учења. У зависности од развоја ситуације, видећемо како ћемо поступати у вези овог. У сваком случају ћете бити благовремено обавештени.

4. Практична настава у блоку – обука вожње се ПРЕКИДА и за редовне и за ванредне ученике, као и сви остали облици непосредног образовног рада који су прекинути. Свакако, обука вожње се не може реализовати online и сви смо свесни да ће нам то бити проблем када се вратимо, нарочито за возаче због Завршног испита, али у контакту смо са овим као и са свим осталим питањима са ЗУОВ, проблем је препознат, чим нешто ново сазнамо поставићемо обавештење на сајту Заједнице.
Оспособљавање кандидата за возаче (трећа лица) је под надлежношћу МУП-а, тако да школе које имају ово као допунску делатност морају за све информације контактирати МУП.

5. Отказани су и сви семинари унапређења знања за инструкторе, испитиваче и предаваче које Заједница реализује у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја, а који су били заказани за март и април 2020. године.

6. Следеће недеље ћемо свим школама послати рачуне за чланарину за школску 2019-2020 годину. Рачуни ће бити регистровани на ЦРФ, а послаћемо их мејлом скениране. Касније ћемо наћи начин да доставимо оригинале. Иначе, рачуне сваке године и шаљемо у ово време за текућу школску годину, али с обзиром на тренутак, уколико било која школа није у могућности да реализује уплату из било ког разлога, нека нам јави да скинемо са ЦРФ-а, па ћемо решавати све касније.

7. На недељном нивоу ћемо на сајту Заједнице постављати обавештења о часовима који су снимљени у области рада саобраћај у текућој недељи и који ће се постављати на РТС планети https://mojaskola.rtsplaneta.rs/, како би сви могли да планирају садржаје за наредну недељу.
Прве недеље је снимљено десет часова, неки су већ постављени, а од понедељка би свих десет требало да буду доступни, и то:

Друмски саобраћај (9 часова):

• Технологија материјала 1. разред (2 часа); образовни профили Техничар друмског саобраћаја/Возач моторних возила:
• Област: Мазива; наставне јединице :1) Класификације моторних уља (SAE, API), 2) Својства и врсте мазивих масти.
• Област: Остали материјали; наставне јединице : AdBlue течности и антифриз.

• Прописи у друмском саобраћају/Регулисање и безбедност саобраћаја 2. разред (1 час); образовни профили Возач моторних возила/Техничар друмског саобраћаја:
• Област: Посебна правила саобраћаја; наставне јединице: 1. Возила под пратњом, 2. Возила са првенством пролаза, 3. Употреба жутог ротационог и трепћућег светла.

• Безбедност саобраћаја 3. разред (1 час); образовни профил Техничар друмског саобраћаја/Возач моторних возила:
• Област: Увиђај саобраћајних незгода; наставне јединице: 1. Појам и дефиниција саобраћајне незгоде, 2. Врсте саобраћајних незгода, 3. Фазе догађаја саобраћајне незгоде.

• Гараже, сервиси и паркиралишта 4. разред (2 часа); образовни профил Техничар друмског саобраћаја:
• Област: Сервиси, сервисне станице и аутобазе; наставне јединице: 1. Технички преглед, појам, врсте. 2. Контроле на техничком прегледу.

• Саобраћајна инфраструктура/Основи путева и улица 2. и 3. разред (1 час); образовни профили Техничар друмског саобраћаја и Возач моторних возила:
• Област: Дејство возила на коловоз; наставне јединице: 1. Вертикалне силе, 2. Хоризонталне силе, 3. Силе исисавања.

• Организација превоза 4. разред (1 час); образовни профили Техничар друмског саобраћаја:
• Област: Међуградски линијски превоз путника; наставне јединице: 1. Ред вожње.

• Организација превоза/Превоз путника и робе 3. разред (1 час); образовни профили Техничар друмског саобраћаја и возач моторних возила:
• Област: Оперативна документација/Документа у превозу терета; наставне јединице: 1. Документација за возило и возача 2. Превозна документа.

Ваздушни саобраћај (1 час):

• образовни профили Техничар ваздушног саобраћаја/Техничар ваздушног саобраћаја за спасавање/Техничар ваздушног саобраћаја за безбедност:
• Област: Ваздухопловни превозилац у систему ваздушног саобраћаја; наставне јединице: 1) Ваздухопловни превозилац у систему ваздушног саобраћаја.

У наредном периоду ће бити још часова у области рада саобраћај у већини група (друмски, ваздушни, водни, железнички…) у складу са могућностима.

8. Сва питања и сугестије можете слати на мејл zajednica@zss.edu.rs, трудићемо се да на свако питање нађемо одговор. Сва питања која будете постављали и одговоре ћемо објављивати на сајту, како би сви могли да виде. Још једном напомињем да је мејл адреса Заједнице за слање материјала који ће бити доступан свим колегама saobracajne.skole@gmail.com.

Надам се да сте сви добро.
Срдачан поздрав свима,

Марко Поповић, секретар Заједнице

-- 
ЗАЈЕДНИЦА САОБРАЋАЈНИХ ШКОЛА РЕПУБЛИКЕ
СРБИЈЕ
A: ЦАРА ДУШАНА 262, Земун 11080
T: 011/7359-222
M: zajednica@zss.edu.rs
W: http://zss.edu.rs/


Претходне објаве

Shares
Share This

Поделите

Поделите чланак са вашим пријатељима.