САОБРАЋАЈНА ШКОЛА „ПИНКИ” НОВИ САД

Приредба поводом Дана Светог Саве

Датум објаве: 01/02/2024

Свечана приредба Саобраћајне школе, поводом Савиндана, одржана је у  петак, 26.јануара 2024. године. Након окупљања званица, колега и сарадника, уз топлу добродошлицу присутнима, обратио нам се свештеник, пригодном речју. Приступили смо освештавању и  сечењу славског колача. Затим је наступио хор са изведбом светосавске химне и тиме је отпочело обележавање овог свечаног, славског дана. Хор је отпевао неколико песама.
Уметнички део програма који је уследео, осмислиле су и реализовале професорице српског језика: Јасмина Бјелица и Јелена Мајсторовић. Сценарио за светосавску приредбу писан је и уклопљен тако да истакнемо важност заједништва и слоге. Програм је носио наслов: „Свети Сава – ујединитељ и помиритељ“. У приредби су учествовали ученици:

  1. Ирена Крстић
  2. Душанка Божић
  3. Сара Аранђеловић
  4. Дамјан Николић
  5. Божидар Савић
  6. Никола Закањ
  7. Лука Велемир
  8. Марина Ћоралић
  9. Милица Кнежевић
  10. Милица Чанић

Веома леп допринос приредби дао је професор Коља Обровски који је осликао платно ширине 5 метара, са темом Светог Саве и његових присталица. Платно је послужило као сценографија светосавском програму и остаје у школи као несебичан поклон колеге Коље.

Рад на приредби трајао је од средине новембра, до  половине јануара 2024. Након уводних часова, упознавања ученика са текстовима и улогама, ученици су редовно  долазили на пробе где су вредно радили на читању, рецитовању и сценским покретима. Пробе су се одржавале у свечаној тзв. „Плавој сали“ школе. Генерална проба одржана је у холу школе, 25.јануара 2024. Године. Треба напоменути да је програму веома допринела чињеница да нам је Српско народно позориште уступило костиме за извдедбу представе. Такође, имали смо помоћ и од стране Витешког средњовековног удружења из Новог Сада. Помогли су нам са опремом: мачем, копљем, витешком одећом.

Након званичног дела програма, уследело је већ традиционално дружење у зборници школе.

Извештај припремила професорка Јелена Мајсторовић

Претходне објаве

Shares
Share This

Поделите

Поделите чланак са вашим пријатељима.