САОБРАЋАЈНА ШКОЛА „ПИНКИ” НОВИ САД

Јачање образовних капацитета средњих школа у Србији у области „зелених“ обновљивих извора енергије

Датум објаве: 25/01/2023

Департман за инжењерство заштите животне средине (Факултет техничких наука, Универзитета у Новом Саду) спроводи пројекат:  Јачање образовних капацитета средњих школа у Србији у области „зелених“ обновљивих извора енергије

Већ шест година заредом Департман спроводи пројекат за средњошколце широм Србије. Сваке године пројекат има другачију тему, тако да им је прве године тема била рециклажа амбалаже, а прошлогодишња тема климатске промене, где је Саобраћајна школа “Пинки”  освојила прво место.

Овогодишња тема пројекта настоји да информише средњошколце о „зеленим“ обновљивим изворима енергије, доступним технологијама као и о локалним и регионалним акцијама за имплементацију и коришћење “зелене енергије”. Наводе да је ова тема веома важна имајући у виду светске изазове за снабдевање енергијом.

У пројекат су укључени средњошколци са својим професорима из чак 15 градова широм Србије.

Прва у низу радионица одржана је у Новом Саду у понедељак 16.01.2023., а учествовали су ученици из Средње машинске школе као и ученици Саобраћајне школе “Пинки”.

Трајање пројекта је предвиђено у период од септембра 2022. године до септембар 2023. године. Представници школа биће позвани на завршну конференцију где ће представити школу и резултате рада на Универзитету у Новом Саду. А тим са најбољом идејом добија и новчану награду.

Енергетски сектор је један од најважнијих сектора привреде, јачање обновљивих извора енергије може имати значајан утицај на економски и одрживи развој земље.

Имајући у виду ове чињенице образовање младих генерација и њихово активно укључивање у акције са тематиком обновљивих извора енергије чини се све важнијим у погледу развоја “зелених” енергетских образаца друштва.

Пројекат се реализује уз финансијску подршку Амбасаде САД-а у Београду, у оквиру Алумни пројекта Фулбрајт Алумнисте професора Немање Станисављевића.

Претходне објаве

Shares
Share This

Поделите

Поделите чланак са вашим пријатељима.