САОБРАЋАЈНА ШКОЛА „ПИНКИ” НОВИ САД

Едукативна радионица на тему климатских промена

Датум објаве: 10/05/2022

ФУЛБРАЈТ АЛУМНИ ПРОЈЕКАТ “КЛИМИ” – У СУСРЕТ КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА

Пројекат у вези са климатским променама спроводе чланови Департмана за инжењерство заштите животне средине (Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду) уз финансијску подршку Амбасаде САД-а у Београду, у оквиру Алумни пројекта Фулбрајт Алумнисте професора Немање Станисављевића.

Ово је пета година за редом реализације овог типа Фулбрајт Алумни пројекта, где се уз сарадњу са Департманом за инжењерство заштите животне средине спроводе пројекти у средњим школама широм Србије. Рециклажа амбалаже (СКАР пројекат) била је тема прве године, док су друге године средњошколци сазнали више о отпаду као енергенту (ОКЕЈ пројекат). Треће године посебан осврт је био на самом концепту циркуларне економије (CIRCLE пројекат). Прошле године су одржана онлајн предавања и радионица о актуелној проблематици настајања и управљања отпадом од хране и могућностима искоришћења овог типа отпада са циљем заштите животне средине (FOODY пројекат).

Овогодишња тема је осмишљена да информише и едукује средњошколску популацију са посебним освртом на актуелну проблематику климатских промена, које тренутно представљају један од највећих еколошких проблема широм света. Ученици и професори из 15 одабраних средњих школа учествоваће у низу различитих активности посебно осмишљених да додатно едукују ученике о релевантној теми климатских промена. Поред средње школе из Новог Сада, пројекат ће се спроводити и у другим градовима широм Србије: Београд, Футог, Лозница, Ниш, Бор, Руски Крстур, Шабац, Сомбор, Суботица, Врбас и Вршац. У пројекат је укључено 15 средњих школа и преко 250 учесника из целе земље.

Ове среде 11.05.2022. године, едукативна радионица на тему климатских промена биће одржана за ученике Саобраћајне школе “Пинки“ из Новог Сада, који су активни учесници у Фулбрајт Алумни пројектима од самог почетка.

У склопу пројекта биће изложени основни концепти о гасовима стаклене баште и њиховим изворима и биће представљена шема трговине гасовима стаклене баште и глобална цена емисије ЦО2. Такође, биће истакнут значај обновљивих извора енергије као и сам прорачун емисије ЦО2 из производње топлотне и електричне енергије.

Предвиђено је да пројекат траје од октобра 2021. године до септембар 2022. године. Додатна анкета о пројектним активностима биће реализована у октобру и децембру 2022. године.

Представници школе, које ће чинити професор и један ученик, биће позвани на завршни дводневни догађај на Универзитету у Новом Саду. Пројектни тим ће организовати конференцију на којој ће представници школа кроз усмену презентацију представити своје школе и резултате својих задатака. Такође, свака школа ће добити сертификат о успешном учешћу у пројекту, док ће најбољи тим бити проглашен и награђен новчаном наградом. Поред тога, другог дана биће организовани пратећи догађаји, посете лабораторији и посете локалних објеката у којима се примењују успешне стратегије за ублажавање климатских промена.

У светлу текућих климатских изазова, образовање младих генерација и њихово активно укључивање у иницијативе и активности везане за климатске промене од суштинске је важности за дугорочно постављање образаца понашања у вези са климом у друштву, које ће донети многобројне користи за целокупно друштво.

Претходне објаве

Shares
Share This

Поделите

Поделите чланак са вашим пријатељима.