САОБРАЋАЈНА ШКОЛА „ПИНКИ” НОВИ САД

Ђаци с гостима из Русије обележили Дан победе у школи „Пинки”

Датум објаве: 11/05/2018

У Саобраћајној школи „Пинки” ученици су јуче, заједно са ђацима из руског града Костроме, одржали јавни час, на српском и руском језику, посвећен Дану победе над фашизмом.

Гошће из Русије спремиле су пригодну презентацију, којом су подсетиле на страдања руског народа током Другог светског рата. Оне су истакле важност борбе руског народа, који се заједно са српским и многим другим слободољубивим народима, борио за слободу.

„Традиционално одржавамо пријатељске односе са Саобраћајном школом из руског града Костроме“, каже професорка руског језика Верица Протић.“ Ове године смо организовали сарадњу на нивоу посете ученика из Русије нашој школи. Осим размене искуства као примера добре праксе, заједно смо обележили 9. мај. Желели смо да тим поводом скренемо пажњу и не заборавимо све оно лоше што фашизам представља, али и да освестимо код ученика важност толеранције, сарадње и добрих међуљудских односа.“

Уз поруку „Да се не заборави!” ученици обеју школа подсетили су на важне историјске чињенице, користећи видео-записе и фотографије. Певане су руске и српске патриотске песме, а минутом ћутања ученици и професори одали су пошту свим жртвама фашизма.

„Тим јавним часом показали смо да уз мало труда може лако да се изађе из оквира једног предмета и традиционалног начина рада у школи. Повезивањем садржаја из различитих предмета успели смо да створимо ширу слику теме „Победе над фашизмом”“, додала је Верица Протић, напомињући да ће убудуће таквих часова бити све више јер се реформом школства инсистира на међупредметним компетенцијама, као новом приступу образовању ученика.

Иза таквих и свих других ваннаставних активности стоји несебична подршка управе школе, с директором Срђаном Бојовићем на челу.

Н. Мазалица

Извор: Dnevnik.rs

Претходне објаве

Shares
Share This

Поделите

Поделите чланак са вашим пријатељима.