САОБРАЋАЈНА ШКОЛА „ПИНКИ” НОВИ САД

Обележен дан сећања на жртве саобраћајних несрећа

Датум објаве: 16/11/2019

Поводом обележавања светског дан сећања на жртве саобраћајних незгода, представници Агенције за безбедност саобраћаја одржали су,  16.11.2019. године у Саобраћајној школи „Пинки“ у Новом Саду, едукативну трибину за младе, у оквиру своје превентивне кампање „Ум на Друм“. Едукативна трибина за младе средњошколце, који тек треба да уђу у свет возача, одржана је да би се младима указало на значај сигурне вожње и утицало на креирању свести о безбедном учешћу у саобраћају. Имајући у виду да су млади у том узрасту склони ризичном и небезбедном понашању у саобраћају, интерактивна трибина је имала за циљ да се млади кроз приказане примере запитају, промене своје погрешне навике, употпуне знања и учврсте исправне ставове како би били безбеднији учесници у саобраћају.

Интерактивној трибини, одржаној у Саобраћајној школи „Пинки“ у Новом Саду, присуствовало је више од 250 ученика. Након одржане трибине, свим ученицима подељени су промотивно-едукативни материјали (привесци,наруквице, беџеви,мајице, шоље) са порукама актуелне кампање „Ум на Друм“. Посетиоци трибина имали су прилику да пробају симулаторе вожње са три руте, основну, виртуелну под дејством алкохола и руту уз коришћење телефона током вожње као и ткз. пијане наочаре. Такође, могли су да направе креативне привремене тетоваже са едукативним порукама кампање.

Кампањом “Ум на Друм“ Агенција за безбедност саобраћаја обраћа се младим људима, слоганом и њима разумљивим порукама, јер жели да се што више приближи тој циљној групи. Са посетиоцима трибина дискутовало се о значају везивања појаса, штетности употребе мобилног телефона током вожње, опасностима које доноси брза вожња и вожња под дејством алкохола, али и о искуствима која су присутни имали у саобраћају.

Поред представника Агенција, присутнима се обратио и Славиша Савић из СПИКС-а, који је преношењем своје животне приче, односно саобраћајне незгоде коју је доживео управљајући мотоциклом, указао младима на неопходност савесног понашања пре него што било ко од њих заузме позицију возача.

Након одржаног предавања о значају безбедног учешћа у саобраћају и важности поштовања саобраћајних прописа, у дворишту школе је реализована симулација саобраћајне незгоде, у сарадњи са припадницима одељења саобраћајне полиције ПУ Нови Сад, Завода за хитну медицинску помоћ и Ватрогасно спасилачке бригаде.

Агенција за безбедност саобраћаја ће и у будуће наставити са својим превентивним активностима и подршкама на разним догађајима који имају за циљ смањење страдања како младих тако и осталих категорија учесника у саобраћају.

Светски дан сећања на жртве саобраћаја обележава се сваке године, треће недеље у новембру, од стране све већег броја земаља. Тај дан је посвећен сећању на погинуле или повређене у саобраћајним незгодама, њиховим породицама и заједницама, као и одавању почасти преданим здравственим радницима који се сусрећу са последицама саобраћајног трауматизма на свим континентима.

Извор: http://www.abs.gov.rs/

За више детаља, погледајте видео прилог и фото галерију.

Претходне објаве

Shares
Share This

Поделите

Поделите чланак са вашим пријатељима.